Jak sobie radzić z upałem?

się one na wynajem większych powierzchni chłodniczych. Znajdują się w nich duże zamrażarki, w których można przechowywać wiele różnych towarów wymagających bardzo niskich temperatur. Trzeba przyznać, że koszty utrzymania wynajętyc

Jak sobie radzić z upałem? klimatyzacja biurowa Warszawa

Koszty utrzymania dużych powierzchni chłodniczych

Nie wszystkie osoby, które potrzebują mieć zapewniony dostęp do chłodni stać na dokonanie ich zakupu. Wobec tego decydują się one na wynajem większych powierzchni chłodniczych. Znajdują się w nich duże zamrażarki, w których można przechowywać wiele różnych towarów wymagających bardzo niskich temperatur. Trzeba przyznać, że koszty utrzymania wynajętych powierzchni chłodniczych są na tyle mało obciążające, że na pewno warto decydować się na ich wynajęcie w momencie, gdy jakaś osoba nie jest w stanie dokonać zakupu chłodni. Muszą one jednak pamiętać o tym, aby stosować się do zasad użytkowania dużych powierzchni chłodniczych, aby móc wykorzystywać wszystkie atuty ich posiadania.


Pompa_ciepła Sprawność- opis z Wikipedii

Dodatkowo, w przypadku, gdy parownik odbiera ciepło od otaczającego powietrza (zawierającego parę wodną), następuje skokowy spadek sprawności przy temperaturze poniżej 0 °C na powierzchni parownika. Jest to spowodowane oszranianiem się parownika i koniecznością okresowego odwracania obiegu pompy celem odszronienia.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła


Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na

Najwcześniej poznanymi substancjami chłodniczymi były lód i śnieg. Już pięć tysięcy lat temu stosowano je w Chinach do chłodzenia napojów. Również Chińczycy przywozili z gór bloki lodu, które przechowywali aż do lata. Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na terenie domostw) żywność razem z lodem, natomiast Rzymianie transportowali z gór śnieg, który umieszczali w izolowanych słomą dołach tworząc w ten sposób prymitywne lodówki. Metoda ta była stosowana jeszcze w XVIII wieku w Anglii. W Egipcie oraz Indiach używano porowatych glinianych naczyń, w których efekt chłodzenia uzyskiwano dzięki odparowaniu części zawartości. Ten efekt wykorzystywali również Persowie, którzy zwiększali intensywność parowania przez nadmuch powietrza. Zimna woda płynęła w kanałach pod podłogą chłodząc wnętrze pałacu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo



© 2019 http://c-in.pl/