Leczenie

ję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca. W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pomi

Leczenie

Dieta= dietetyk

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.


Suplementacja z głową

Suplementacja to dla wielu początkujących kulturystów 'przyspieszacz'. Liczą na natychmiastowy efekt, często idąc za radą starszych doświadczeniem kolegów z siłowni. Niestety jednak zła suplementacja lub po prostu niskiej jakości suplementy mogą zrobić więcej szkody niż pożytku.

Zawsze należy kupować odżywki sprawdzonych firm, które są na rynku przynajmniej kilka lat. Świadczy to o jakości produktu i o tym, ze jest on bezpieczny dla naszego ciała. Zła suplementacja może doprowadzić do sporych problemów zdrowotnych, których nie będziemy w stanie odwrócić.


O białkach

Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.



© 2019 http://c-in.pl/